El cafè i la mortalitat
La tassa matutina de cafè que forma part de la nostra rutina diària ens pot estar allargant la vida.
O almenys aquesta és la conclusió d’un estudi publicat al juliol a Annals of Internal Medicine, que va seguir gairebé 200.000 persones durant 10 anys.
Els investigadors van trobar que els que bevien de 1,5 a 3,5 tasses de cafè al dia -fins i tot amb una culleradeta de sucre- van tenir fins al 30% menys probabilitats de morir durant la dècada de l’estudi que els que no bevien cafè.
Per als que bevien cafè sense sucre el risc de morir va ser entre 16 i 21% menys. I els que menys risc de mort van tenir durant el període de l’estudi van ser els que prenien tres tasses de cafè al dia.
No és el primer estudi que troba una reducció en el risc de morir entre els qui prenen cafè. El 2018 un altre estudi que va seguir més de 500.000 persones durant 10 anys també va trobar una reducció de 16% en el risc de mort prematura.
I diversos estudis van trobar aquesta reducció fins i tot entre els que bevien cafè descafeïnat, cosa que suggereix que el benefici prové d’alguns dels milers de compostos que conté el cafè.
“A partir de l’any 2003 es van començar a fer estudis a grans poblacions, en què es mesurava el consum de cafè de forma habitual durant anys i es veia com afectava el risc de mort prematura, malaltia cardiovascular o diabetis tipus 2”, explica López -García.
“Es va veure que, si s’ajustava correctament per factors que també afectaven la salut, com ara el consum de tabac i alcohol, el consum habitual de cafè no tenia efectes perjudicials. Fins i tot es va veure que era beneficiós per prevenir el desenvolupament de diabetis tipus 2 i ictus.
“Es va veure també que els efectes perjudicials de la cafeïna no es mantenen en els consumidors habituals, que desenvolupen tolerància a aquesta substància, i els efectes beneficiosos d’altres components del cafè tenen més impacte en la salut”, assenyala l’experta.
En els nombrosos estudis que s’han fet sobre el cafè ha sorgit evidència sobre els seus suposats efectes protectors contra la malaltia de Parkinson, i s’ha parlat també que protegeix contra el deteriorament cognitiu en general, malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2 i alguns tipus de càncer.
Però la professora López-García subratlla que “les evidències més sòlides són per a la diabetis tipus 2. Per a la resta de malalties, encara no és clar”.
“Se sap que no és perjudicial per a les malalties cardiovasculars i tampoc per al càncer de mama. I es pensa que la cafeïna redueix el risc de malalties neurodegeneratives, però els resultats encara no són clars”.
La professora López-García explica que els efectes beneficiosos del cafè són deguts fonamentalment a un d’aquests antioxidants: l’àcid clorogènic.
“És un antioxidant que té molts efectes beneficiosos en el metabolisme de la glucosa. També conté altres substàncies, com ara magnesi, que és un mineral amb nombrosos efectes en la salut”, assenyala.
Potser parteix de la “dolenta imatge” que ha tingut el cafè en el passat és perquè en algunes persones la cafeïna pot provocar ansietat o insomni.
És per això que l’experta de la Universitat Autònoma de Madrid subratlla que en persones sanes el consum habitual de 3 a 5 tasses de cafè “podria ser beneficiós”.
“Avui dia el consum de cafè, sense sucre, es recomana com a beguda saludable a moltes guies alimentàries”.
Però afegeix que “totes les persones amb problemes de salut que poden empitjorar amb el consum de cafè (insomni, ansietat, hipertensió no controlada, reflux gastroesofàgic o arítmies cardíaques) han de rebre un consell individualitzat sobre el consum d’aquesta beguda”.

El vi i els seus efectes a la nostra salut.
El vi negre sovint ha estat presentat com a “la cara saludable” de l’alcohol.
Diversos estudis en les darreres dècades ens han fet creure que una copa “ocasional” de vi està associada a una millor salut cardiovascular a causa dels seus efectes “protectors” per al cor.
Per exemple, un estudi publicat el 2019 a la revista Molecules suggereix que el vi negre, a causa de la gran varietat de compostos polifenols que conté, està associat a un menor risc de malaltia coronària.
Però el gener d’aquest any la Federació Mundial del Cor (WHF per les sigles en anglès) va publicar una revisió d’investigacions en què mostra que l’alcohol definitivament no és bo per a la salut cardiovascular.
“Les últimes dècades, la prevalença de malalties cardiovasculars (ECV) gairebé s’ha duplicat”, assenyala l’informe de la WHF, “i l’alcohol ha jugat un paper enorme en la incidència de moltes”.
L’organització assenyala que “durant més de 30 anys hi ha hagut un missatge estès que ha promogut el mite que l’alcohol prolonga la vida, principalment en reduir el risc de malaltia coronària”.
Però l’informe afegeix que “el risc degut al consum d’alcohol s’incrementa per a la majoria de les MCV” i per a moltes altres malalties.
“Sí és cert que hi ha estudis que relacionen el consum d’alcohol amb possibles beneficis per a la salut, amb resultats controvertits i no concloents, però no podem oblidar que molts altres estudis demostren clarament que és una substància amb molts efectes perjudicials fins i tot a baixes dosis”, explica el doctor Miguel Marcos Martín.
El doctor Marcos Martín afirma que el missatge que el vi negre té “efectes protectors” per al cor “és un consell que, en primer lloc, no es basa clarament en l’evidència científica perquè no s’ha pogut comprovar fefaentment que és així” .
“D’altra banda, encara que fos cert que el vi té un efecte protector contra algunes malalties, no podem oblidar els efectes secundaris que produeix. Les begudes alcohòliques produeixen dependència, cirrosi hepàtica, pancreatitis, etc.”.
L’argument dels suposats efectes protectors del vi en la salut cardiovascular es basa en el resveratrol, que forma part d’un grup de compostos anomenats polifenols.