QUANTES TASSES DE CAFÈ A EL DIA S’ASSOCIEN AMB BENEFICIS PER A LA SALUT

Durant molts anys, elvincle entre el consum de cafè i la salut va estar cobert per un mantell de dubtes i sospites que va començar a córrer gràcies a l’evidència científica que va començar a mostrar una associació positiva.

Al juliol, un article publicat a la revista JAMA portava tranquil·litat als amants de el cafè preocupats per salut seu cardiovascular, ja que mostrava que el seu consum habitual no s’associava a un major risc de patir arítmies cardíaques i apuntava que cada tassa addicional es vinculava a una reducció de el risc.

Ara, un altre estudi presentat recentment al Congrés de la Societat Europea de Cardiologia – ESC 2021, per les sigles en anglès – va portar més novetats en aquest sentit.

Consum lleu a moderat

“Fins on sabem, aquest és l’estudi més gran per avaluar sistemàticament els efectes cardiovasculars de l’consum regular de cafè en una població sense malaltia cardíaca diagnosticada”, va afirmar l’autora de la feina, la doctora Judit Simon, de l’Heart and Vascular Center, de la Universitat Semmelweis de Budapest.

La conclusió a què va arribar al costat del seu equip és que la ingesta de fins a tres tasses de cafè per dia s’associen amb un menor risc d’accident cerebrovascular i de morir per una malaltia cardíaca.

“Els nostres resultats suggereixen que el consum regular de cafè és segur, ja que fins i tot una ingesta diària alta no es va associar amb resultats cardiovasculars adversos i mortalitat per totes les causes després d’un seguiment de 10 a 15 anys”, ha precisat.

I va afegir: “A més, de 0,5 a 3 tasses de cafè a el dia es va associar de forma independent amb menors riscos d’accident cerebrovascular, mort per malaltia cardiovascular i mort per qualsevol causa”.

Impacte a llarg termini

Tot i que el cafè es troba entre les begudes més consumides al món, se sap poc sobre l’impacte a llarg termini de l’consum regular a la salut cardiovascular.

Aquest estudi va investigar l’associació entre la ingesta habitual de cafè i atacs cardíacs, ACV i mort. L’estudi va incloure a gairebé 470 mil participants de l’Biobanc del Regne Unit sense signes de malaltia cardíaca en el moment de l’reclutament. L’edat mitjana va ser de 56 anys.

Els participants es van dividir en tres grups segons la seva ingesta habitual de cafè: cap (no consumia cafè de forma habitual, 22,1%), lleu a moderat (0,5 a 3 tasses / dia, 58,4%) i alt ( més de 3 tasses / dia, 19,5%).

Els investigadors van calcular l’associació de el consum diari de cafè amb els resultats dels esdeveniments cardiovasculars durant una mitjana de seguiment de 11 anys utilitzant models multivariables.

Les anàlisis es van ajustar per factors que podrien influir en aquesta relació, com l’edat, el sexe, el pes, l’alçada, el tabaquisme, l’activitat física, la pressió arterial alta, la diabetis, el nivell de colesterol, el nivell socioeconòmic i la ingesta habitual d’alcohol, carn, te, fruites i verdures.

En comparació amb els no bevedors de cafè, el consum entre lleu i moderat es va associar amb un 12% menys de risc de mort per qualsevol causa, un 17% menys de risc de mort per malaltia cardiovascular i un 21% menys de risc d’accident cerebrovascular.

Cafè i cor

Per examinar els possibles mecanismes subjacents, els investigadors van analitzar l’associació entre la ingesta diària de cafè i l’estructura i funció de el cor. Per això, van utilitzar dades de gairebé 31 mil participants que es van sotmetre a imatges de ressonància magnètica cardíaca, que es considera l’estàndard d’or per a l’avaluació de l’estructura i funció cardíaques.

“L’anàlisi d’imatges va indicar que, en comparació amb els participants que no bevien cafè amb regularitat, els consumidors diaris tenien cors de mida més saludable i millor funcionament. Això va ser consistent amb revertir els efectes perjudicials de l’envelliment al cor”, va explicar la doctora Simon.

I va concloure: “Les nostres troballes suggereixen que el consum de cafè de fins a 3 tasses per dia està associat amb resultats cardiovasculars favorables. Si bé es necessiten més estudis per explicar els mecanismes subjacents, els beneficis observats podrien explicar-se en part per alteracions positives en l’estructura i funció cardíaques “.

Abrir chat
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?